Sant Feliu de Barruera

Sant Feliu de Barruera abrite des éléments architecturaux des deux grandes périodes de construction présentes dans la Vall de Boí: les XIe et XIIe siècles.

Les différences dans la construction de chaque siècle sont manifestes dans les deux absides que conserve l’église: l’abside du XIe siècle, décorée d’ arcs aveugles et bandes lombardes , ainsi que d'un appareil irregulier très différent des pierres de taille de l'abside du XIIe siècle.

Les transformations de l’église et des biens meubles qu’elle conserve en son intérieur nous montrent la manière dont les temples de la vallée s’adaptent peu à peu aux goûts et aux besoins de la communauté qui les a utilisés depuis le XIIe siècle jusqu’à nos jours sans interruption

More info

Història:

Hi ha poques notícies referents a l’església de Sant Feliu de Barruera. El primer document vinculat a aquesta església data del 1140, moment en el qual l’església de Barruera passa a dependre de la diòcesi d’Urgell.

 

Un document propi de l'església és el referent a una visita pastoral de l’any 1373, en la qual el visitador papal arribà a la Vall de Boí i s’entrevistà amb diversos sacerdots, entre ells Domènec d’en Jaume, vicari de Barruera.

Arquitectura

L’església de Sant Feliu ha tingut nombroses transformacions al llarg dels segles, actualment veiem una església amb una única nau coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, que descansa sobre arcs torals suportats per una sèrie de mènsules.

La nau és coronada a l’est per un absis semicircular i conserva el braç sud del transsepte, capçat per un segon absis de dimensions més reduïdes.

La porta d’accés al temple, precedida per un petit porxo, es troba al mur oest. El campanar, més auster i discret que altres de la Vall, es situa al mur sud-oest.

Dues capelles posteriors s’obren a la façana nord de l’església

Les transformacions arquitectòniques que ha sofert l’església de Sant Feliu de Barruera al llarg del temps, han provocat que l’exterior de l’edifici presenti uns jocs de volums força interessants i particulars

Si feu un cop d’ull als dos absis, podeu veure els diferents moments constructius de l’edifici: l’absis principal està construït amb un carreu de pedra força irregular, ja que es va alçar en la primera fase constructiva, la del segle XI, mentre l’absis sud ( que correspon la braç del transsepte) es va edificar al segle XII, raó per la qual el tractament de la pedra és regular i més acurat. Aquest absis sud no està decorat amb els motius llombards que apareixen al central , l’únic motiu decoratiu de que disposa és una motllura  a sota del ràfec de la coberta

El campanar, és ben diferent a altres de la Vall, ja que únicament conserva els dos primers pisos de la construcció original romànica.

En els absis  de Sant Feliu trobem els dos models  diferents de les finestres romàniques. La finestra de doble esqueixada i la finestra d’obertura recta.

A la porta de l’església es conserva un dels forrellats que trobem en diferents esglésies de la vall, decorat amb motius geomètrics i capçat pel cap d’un animal.

Interior de l’ església

L’església de Sant Feliu de Barruera conserva diversos elements arquitectònics singulars.  

La  volta de quart d’esfera que cobreix l’absis central està construïda amb pedra tosca (calcària), un material més lleuger que el granit, extret molt probablement dels voltants del riu de Barruera, de la zona més humida de l’obaga.

A l’absis central podeu veure restes d’arrebossat i encintat original del s.XI.

Del transsepte únicament es conserva el braç sud, cobert amb una volta de canó.

la planta inicial podria ser de tipus basilical amb tres naus, però que va quedar inacabada per falta de recursos. La pista ens la dóna un pilar circular que encara es conserva en una cantonada del creuer .

Chronologie

XI siècle: Première période de construction

XIIe siècle:  Nef, bras de la croisée de transept du clocher

Deux nouvelles chapelles, réforme du clocher et du portail

XVIIe - XVIII siècles: Apports baroque

Années 70: Restauration et élimination d’éléments baroques

 

Horaires: 

TEMPORAIREMENT FERMÉ!

Ouverture: Tous le jours de l´année sauf  le 1er janvier, du 2 au 27 novembre et le 25 de decembre.

Horaire : de 10 à 14 h.

Plan et plan en élévation