Santa Maria de Taüll

The church of Santa Maria was consecrated on the 11th of December 1123, one day after Sant Climent, showing the extent of the funds provided by the lords of Erill to the Vall de Boí at the beginning of the 12th century. 

Located in the middle of the village, this is the only church in the valley that seems to have resulted in houses being built around it. 

Like those in the rest of the Vall de Boí, most of the mural paintings inside the church were removed and taken to Barcelona between 1919 and 1923.

The church currently has a reproduction from the central apse ,presided over by a scene from the Epiphany, with Christ Child sitting on the lap of the Virgin Mary and the Three Wise Men offering their gifts.

In the south wall is remarkable the scene with the Magi Adoration to Christ Child and the visit to Herod.

Access the viewer

More info

Història

L’11 de desembre de 1123 el Bisbe de Roda-Barbastre, Ramón Guillem, consagra l’església de Santa Maria de Taüll, just un dia després de consagrar la de Sant Climent.

L’acta de consagració és el primer document escrit on trobem citada l’església de Santa Maria.

La major part de l’edifici correspon a aquell moment, al s.XII, però la base del campanar està construïda de forma molt diferent a la resta. Els carreus irregulars ens indiquen que es tracta de les restes d’una construcció anterior reaprofitada en l’edifici del s.XII.

Durant el s.XVIII les noves necessitats litúrgiques i els nous gustos estètics propicien diverses transformacions en l’estructura de l’edifici. Es derrueix l’àbsis sud i en el seu espai es construeix una sagristia. Les obres de restauració dutes a terme als anys setanta, retornen a l’església el seu aspecte original.

 

Arquitectura

És una església de planta basilical de tres naus coronada amb un absis central i dues absidioles laterals. Les naus es cobreixen amb un embigat de fusta a doble vessant, el pes del qual reposa sobre uns grans arcs, anomenats formers. Aquests descansen sobre pilars de forma cilíndrica, els quals divideixen l’espai interior en les tres naus. El pas per la nau dreta queda interromput per la presència del campanar, que s’incorpora a l’interior de l’ església.

La porta principal es troba al mur oest, però a la façana sud se’n obre una altra,  al costat de la torre del campanar. Les dues són d´arc de mig punt.

Les pintures murals de l´interior

De l’interior de l’església de Santa Maria de Taüll destaquen les pintures murals de l’àbsis, reproduccións de les originals, que actualment es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’absis és presidit per l’escena de l’Epifania on la Mare de Déu apareix asseguda en un tron, i el seu Fill a la falda, envoltats per una màndorla.

Jesús, que vesteix una túnica i mantell vermell, porta un rotlle a la mà esquerra i alça la dreta en senyal de benedicció. La representació de la Verge té una clara influència bitzantina presentada com a tron de la Saviesa. Al seu voltant, els Reis Mags s’apropen per presentar les ofrenes. Apareixen segons la tradició representant les tres edats de la vida de l’ home: un de vell, un de mitjana edat i un de jove.

Una sanefa separa l’escena principal de la resta de pintures de l’absis, representades en tres nivells.

 

A banda i banda de la finestra, trobem sis apòstols dels quals es poden identificar, sota el conjunt d’arcades, Sant Andreu, Sant Pere, Sant Pau i

Sant Joan Evangelista.

En la faixa més ampla trobem representats medallons circulars amb animals reals i fantàstics.

Un fris de pintures que reprodueixen cortinatges ocupa la part més baixa de l´absis.

La resta dels murs de l’església estaven decorats amb pintures al fresc, d’una qualitat diferent a les de l’absis central, pintades per una altre mestre.

Actualment al mur sud, entre la capçalera i el campanar, també trobem reproduïdes amb la tècnica del paper gel  les pintures murals amb   representacions de diferents escenes de l’Antic i el Nou Testament.

Detalls exterior

Encara avui es conserven restes pictòriques que decoraven tot el campanar, com les que es veuen als pisos superiors. Predominaven els motius geomètrics vermells combinats amb el blanc de l’arrebossat.

Chronology

11th century :  First building work

12th century : Church consecrated

18th century: Baroque reforms

1919 / 1923 : First paintings removed

1960 : Second paintings removed

1971 : Last paintings removed and restoration

2013: New painting copies on the south wall

Visiting hours: 

 

Open: Daily, except January 1, the afternoon of Abril 10, and December 25

Opening hours: From 10:00 to 19:00

 

Ground plan and cross section

PDF icon Descarrega el PDF (100.23 KB)