Santa Maria de Cardet

Santa Maria de Cardet conserve l’une des absides les plus exceptionnelles de la Vall de Boí. L’église a été érigée sur la pente prononcée du flanc de la montagne, profitant de la dénivelé du terrain pour construire une petite crypte à l’intérieur, la seule de tout l’ensemble.

Le clocher, a la différence du reste des églises de la Vall de Boí, ici est un clocher-mur , résultat des transformations baroques connues du temple.

Lors de la dernière restauration, on a souhaité conserver l’intérieur de l’église tel qu’il était au début du XXe siècle.

Access the viewer

More info

Història

A l’Edat Mitjana les possessions dels senyors d’Erill a la Vall de Boí començaven a l’estret de les Cabanasses, just a sota del poble de Cardet.

El poble i la seva església estan ubicats en un emplaçament molt estratègic: des de Cardet es podia controlar l’accés a la vall i bona part del territori.   

Les primeres notícies referents al poble de Cardet les trobem en un document del 1054, on apareix citada la vila de Cardeto.

També apareix documentat en el testament de Bernat d’Erill, del 1157, quan abans de partir en peregrinació a Jerusalem, cedeix Cardet al monestir de Lavaix ( que estava situat prop del Pont de Suert). En aquest document Cardet no s’anomena vil·la, sinó com castell de Cardet, cosa que fa pensar en la funció de la situació estratègica del poble.

Arquitectura

Santa Maria de Cardet és una església d’una sola nau coberta per quatre trams de volta d’aresta.  La nau està coronada a l’est per un  absis semicircular.

A banda i banda de la nau podem veure semicolumnes i semipilastres adossades als murs. La seva funció era la de sostenir el pes de la volta de canó que cobria l’edifici en època romànica.

La planta de l’església va ser modificada en època moderna, quan es va afegir una sagristia i una capella.

Santa Maria va ser construïda  aprofitant el desnivell del terreny, cosa que va permetre que disposés de dues plantes, la de l’església pròpiament dita i la de la cripta, situada a sota del presbiteri.

L’espai de la cripta està adaptat a la forma semicircular de l’absis i es troba cobert per una volta de canó. A la part central del mur s’obre una finestra d'una sola esqueixada i d’arc de mig punt.

A la façana oest trobem la porta d’accés al temple, aixoplugada per un porxo construït posteriorment.

Mirem-la per fora

L’absis de Santa Maria de Cardet és un dels més espectaculars de tot el conjunt  romànic de la Vall. Està decorat amb els diferents motius llombards que es repeteixen en totes les esglésies de la vall: els arquets cecs, el fris de dent de serra i les lesenes.

Santa Maria de Cardet és l’única església de la vall que no té campanar de torre, sinó  una espadanya de factura barroca que corona la façana principal.

A la porta de l’església es conserva un excel·lent forrellat de forja medieval  decorat amb motius geomètrics al braç i un cap molt ben treballat a l’extrem.

Mirem-la per dins

Santa Maria de Cardet és l’església més petita de totes les de la vall. Actualment, l’interior de l’edifici encara sembla més reduït degut a la presencia del  retaule barroc que amaga l’espai de l’absis.

En la darrera restauració s’ha volgut mantenir l’interior de l’església tal i com era a principis del segle XX. S’han respectat els afegits arquitectònics ( la volta d’aresta, la sagristia i la capella) i els bens mobles posteriors a l’època romànica.

Decoració

A l’interior de l’església de Santa Maria de Cardet es va trobar,a principis del segle XX, un frontal d’altar  datat a la segona meitat del segle XIII. Actualment està conservat al Museu Nacional d’Art de Catalunya i a l’interior de l’església hi podem veure una reproducció.

El frontal de  Santa Maria de Cardet va ser realitzat pel taller de Ribagorça. D’aquest taller es coneixen diverses obres, totes elles molt semblants en tècnica i estil, com és el frontal procedent de l’ermita de Sant Pere de Boí, avui dia en runes.

El frontal de Cardet és de fusta i està decorat amb relleus d’estuc per sobre dels quals trobem diverses escenes pintades amb la tècnica del tremp ( pigments barrejats amb ou)

Aquesta peça està dedicada a la Mare de Déu i al seu fill Jesús, i s’hi representen diverses escenes de la vida de la Verge que poden ser identificades per diferents inscripcions.

Presidint el frontal apareixen la Verge i el Nen Jesús, dins d’una màndorla. Maria està coronada i asseguda al tron, amb el Nen Jesús a la falda, el qual  beneeix amb la mà dreta i sosté amb l’esquerra el llibre dels Evangelis.   Envoltant la màndorla, apareixen representats els quatre símbols dels evangelistes,el tetramorf.

Als registres lateral es representen les escenes de la Visitació i l’Anunciació separades per una columna,  l’ Epifania, els Reis Mags fent l’ofrena al Nen, l’escena de la Nativitat i l’Anunciació als pastors, el  martiri dels innocents i la Fugida a Egipte.

Dins de l’església de Santa Maria de Cardet també es va conservar fins a principis del segle XX una biga travessera original amb decoració pictòrica, actualment conservada al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Chronologie

XIe - XIIe siècle : Première période de construction

XIIe - XIIIe siècles : Effondrement de la nef et plusieurs réformes

XVIIe - XVIIIe siècles : Réformes baroques qui lui confèrent l’aspect actuel

2005/2006 : Restauration

 

 

Plan et plan en élévation